Panorama Antwerpen
 

Jef Schippers

De twee natuurimpressies welke de fotograaf bij deze gelegenheid brengt, bevestigen zijn interesse in de subtiele speling tussen licht en kleur.
Dit is de essentie van het Impressionisme zelf…
Het licht en de kleur overstijgen de belangrijkheid van het picturale onderwerp, wat hier in deze moderne fotografie dan ook duidelijk zijn intrede vindt.
Wetende, dat deze beide fotowerken deel uitmaken van een “work in progress” , waarbij vanuit een vast camerastandpunt steeds de kleurnuances onder invloed van steeds wijzigende verschijnselen zoals tijdstip van de dag, weersomstandigheden, seizoensinvloeden e.d. worden vastgelegd, maakt dit werk nog meer schatplichtig aan het Impressionisme in de schilderkunst. Ongetwijfeld kent de fotograaf het oeuvre van de Vader van het Impressionisme, Claude Monet, die ooit vele malen (30) zijn schildersezel op een vaste plek neerzette, om steeds diezelfde “Cathédrale de Rouen”  in immer wijzigende omstandigheden te schilderen. Zo ook het kleurpalet als de minder gewone verhouding tussen hoogte en breedte van het fotostuk, refereren naar de monumentale schilderijen “Waterlelies”,  van diezelfde grootmeester Claude Monet (Musée de l’Orangerie).
In zijn zwart-wit naaktstudie, zet deze fotograaf een academisch-artistieke traditie voort. De fotograaf ten dienste van een discrete schoonheid, die anoniem en al dusdanig ook universeel is en blijft. De uitgekiende afweging tussen licht en schaduw brengen de rust van een vredig en lichamelijk landschap.
De “lintbewerking” van de skyline van Antwerpen (2.40m X 0.40m) is dan weer een technisch hoogstandje. Het is namelijk een deskundig samenvoegen van 11 aparte fotoshots tot één vloeiende panoramische opname, wat bij de kenners wel als “stitching” bekend staat. Opvallend is de scherpe detaillering en de kleurechtheid welke met deze fotografische techniek wordt verkregen. Deze  panoramische opname was half oktober ook te zien in de tv-uitzending “Van Gils en gasten”.

 

Copyright © 2017 - Photo_Eye
Webmaster - webdesign : Ward De Geest

a